Naptár

Január 2019
H K Sze Cs P Szo V
1
Jó pihenést kívánunk.
Dátum :  2019-01-01
2
Jó pihenést kívánunk.
Dátum :  2019-01-02
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
09:00
Békéscsaba, Szeberényi tér 2.
Intézményvezetői tájékoztató és az épületek bejárása.
Dátum :  2019-01-12
13
14
08:00
Dátum :  2019-01-14
15
08:00
Dátum :  2019-01-15
16
08:00
Dátum :  2019-01-16
17
08:00
Dátum :  2019-01-17
18
08:00
Dátum :  2019-01-18
19
20
21
22
23
24
25
22:59
Dátum :  2019-01-25
26
27
28
29
30
31

Adó 1 % 2018

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

FTH jelveny

Interjú Szarvas Péterrel, Békéscsaba megyei jogú város polgármesterével

 

- Mióta él a településen?

-1962-ben Békéscsabán születtem, tehát tősgyökeres békéscsabainak vallhatom magam. A Penza lakótelep egy kis lakásába születtem, és 1969-ben költöztünk át a szüleim által épített házba, az Aulich utcába. Ez a szülői ház a mai napig megvan. A várostól igazából nagyon rövid ideig voltam távol, egyetemi éveim, katonaéveim és a dolgozó éveimből 3 esztendő volt, amikor nem éltem Békéscsabán.

- Miért kötődik a településhez?

- A diákéveim után a katonaéveimet követően egyetemista voltam, azt követően rövid időn belül visszakerültem Békéscsabára. Közgazdászként végeztem a Közgazdaságtudományi Egyetemen, és közgazdászként dolgoztam az 1980-as évek végétől Békéscsabán a Forcon vállaltnál. Igazából az érzelmek vezettek vissza, és az a munkakör, amit akkor el tudtam érni. Viszonylag fiatalon középvezetői állásba kerültem közgazdászként, és sose bántam meg, hogy visszaköltöztem Békéscsabára. Igazi vándormadár nem voltam.Túl sok munkahelyem nem volt, a 30 év alatt a mostani polgármesteri státuszom az 5. munkaköröm, és sose bántam meg. Örülök annak, hogy a város folyamatosan fejlődik. Fejlődött az elmúlt évtizedekben, és természetesen most is egy remek időszakot él a város. Úgy gondolom, hogy más településekkel ellentétben, a nyugodtabb élet miatt, a zöld város jellege miatt, a most már egyre erősebb gazdasági élet miatt, érdemes a jelent és a jövőt itt tervezni. A fiataloknak is, a középkorúaknak is, és a szépkorúaknak is kellemes környezet Békéscsaba.

- Milyen hatással voltak Önre a szülei?

- Azt gondolom, hogy talán minden gyermek, vagy majdnem minden gyermek el tudja azt mondani, hogy a szülők meghatározó szerepet töltöttek be az életében. Alapvetően, amíg nem kezdünk el dolgozni, addig nagyon erős a kapocs a szülők és a gyerekek között. Ez a mi családunkban is így volt. Ketten vagyunk testvérek. Öcsém, János úszóedző és tréner. A szüleimre úgy emlékszem vissza (édesapát sajnos elvesztettük, édesanya hála istennek velünk van), hogy rendkívül céltudatosak voltak velem. Szigorúak voltak a sorsom alakításakor, és jól tudták, hogy mi az, ami hozzám leginkább illik. Akár az iskolaválasztásban, akár a sportágválasztásban, akár a katonasággal kapcsolatos dolgaimban segítettek dönteni. A Közgazdaságtudományi Egyetemen is voltak válaszútjaim, akkor is rájuk hagyatkoztam a döntéseimben. Úgyhogy azt tudom mondani, sokat köszönhetek nekik, és hálás vagyok azokért a szigorú évekért, az útbaigazításokért, amelyekkel formálták az életemet.

Bővebben: Interjú Szarvas Péterrel, Békéscsaba megyei jogú város polgármesterével

2019. február 15. !!!!!

2019. február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre

December 20-án indul a 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás, ekkortól lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők legfeljebb hat helyet (hármat díjmentesen) jelölhetnek meg az E-felvételiben a 2019. február 15-i jelentkezési határidőig.

A jelentkezők a felsőoktatási felvételi eljárás menetéről és a meghirdetett képzésekről az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban (Tájékoztató) találnak részletes információkat. A Tájékoztató tartalmazza a képzések meghirdetéseit, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további tudnivalót. A Tájékoztató várhatóan 2019. január végéig frissül a megjelenése utáni változásokat felsoroló hivatalos kiegészítéssel. A jelentkezés benyújtása előtt tehát a kiegészítés során módosított információkat is szükséges átnézni.

A jelentkezők kizárólag a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszerében nyújthatják be jelentkezésüket; a felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető. A végleges jelentkezések rögzítésének határideje: 2019. február 15. 24.00 óra.

A felvételizőknek legkésőbb 2019. február 20. 24.00 óráig kell hitelesíteniük jelentkezésüket Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190.).

A felvételi során a jelentkezők ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre jelentkezhetnek, és megjelölhetik mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formáját is. A jelentkezőknek meg kell határozniuk a bejelölt képzések, illetve formák sorrendjét, kifejezve ezzel preferenciájukat, ugyanis minden jelentkező csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. A felsorolt ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. A ponthatárokat várhatóan 2019. július 24-én hirdetik ki.

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2019.

EGYETEMEK - FŐISKOLÁK

SZAKKERESŐ

E-FELVÉTELI

KÖZLEMÉNY Szakok és érettségi vizsgatárgyak, többletpontok a 2019. évi felsőoktatási felvételi eljárások során

ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI 2019. TÁJÉKOZTATÓ A VÉGZŐS OSZTÁLYOK SZÜLŐI ÉRTEKEZLETÉRE

 

 

Beszámoló a Buenos Airesben átélt élményeinkről

 

Legmélyebb benyomásom, hogy egy teljesen más világ. Az életet az emberek itt sokkal lazábban veszik. Ez az olimpián is tapasztalható volt. A szervezők, az önkéntesek - habár nem tudtak angolul - segítőkészek voltak. Élmény volt ennyi sportot szerető fiatal között tölteni azt a három hetet. Nem számított, ki honnan jött, barátkoztunk, melegítőket cseréltünk, segítettük egymást az olimpiai faluban. A magyar küldöttségen belül nagy volt az összetartás, habár ennyi idő alatt nem tudtam megismerkedni a majd 80 sportolóval, de azért van olyan, akivel ma is tartom a kapcsolatot. Az olimpiai falu színes és vidám volt, tele 3D-s aszfalt festményekkel. Bár a szobák kicsik voltak, nekünk megfelelt, hiszen nem sokat tartózkodtunk ott a programok miatt. A legemlékezetesebb ezekből a megnyitó volt. Leírni nem lehet, csak átélni, ott lenni. A versenyen nagyon családias volt a légkör, hiszen a megszokott 200 fős mezőny helyett most csak 14-en álltunk pástra. Mivel itt a női párbajtőrözők elitje vett részt, a verseny színvonalas és kiélezett volt. Sajnos szereplésem nem úgy sikerült, ahogy terveztem, egy találaton múlt az éremszerzés. Ezt feledtette velem a városnézések során átélt érzés, hogy itt mekkora sztárok vagyunk. Sokan fényképezkedtek velünk, és büszkék voltak ránk, az olimpikonokra. Kimerülten, fáradtan érkeztem haza, de semmiért nem cseréltem volna el azt a három hetet. Itthon kicsit olyan volt mintha egy álomból ébredtem volna fel. 

Dékány Kinga 10. D

 

Adó 1 % 2018