Naptár

Április 2024
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

A grafika szak bemutatkozása

Szemünk, mint elsődleges érzékszervünk, rendkívüli igénybevételének korában talán nem hangzik szerénytelenül, hogy a tervező, alkotó, újragondoló munkának az élet valamennyi területén fontos szerepe van. Gondoljon csak a nyomtatott kiadványokra, vagy az online médiumokra. Valamennyiben képeket, fotókat láthat, jellegzetes sajátosságokat magukon viselő betűtípusokat, melyeknek segítségével nem csak olvashatja, de vizuálisan is értelmezheti a szöveget. Ez is grafika, de nem csak enynyiről van szó. A hagyományos grafikai technikák (illusztráció, rézkarc, linómetszet, szitatechnika), a reklám világa (plakátok, könyvek, csomagolástervezés), és a multimédia (honlaptervezés, animációk, videó) is ide tartozik.

A grafikusi szakmának a megyében erős és régi hagyományai vannak – jusson eszükbe többek között a nemzetközileg is elismert Kner és Tevan család. Ezt a hagyományt iskolánk grafika szakja nem csak ápolja és átadja (értékként a szakma szeretetét, tudásként pedig a szakma alapjait), hanem tovább is építi konstruktívan a diákokban. A szakon kis létszámban oktatunk, nagy hangsúlyt helyezve arra, hogy a diákok kreatívan, önállóan, ugyanakkor nem csak a tanárral, hanem egymással is együttműködve közösen alkossanak.

A hagyományok ismerete és továbbgondolása mellett fontosnak tartjuk azt, hogy a diákok nyitottak legyenek a kortárs szakma különböző megnyilvánulásaira. Gyakran látogatjuk a békéscsabai, a fővárosi és más vidéki városok kiállításait, programjait és rendszeresen részt veszünk - szép eredményekkel - országos pályázatokon is, legyenek azok fotó, videó vagy akár animációs témájúak. Ehhez iskolánk százszázalékosan biztosítja a technikai feltételeket (hálózati számítógép rendszer, nagyteljesítményű nyomtatók, videókamerák).

Azt szeretnénk elérni, hogy diákjaink következetesen és egyre több szabályt megismerve, mégis szabadon játszhassanak.

Tóth Péter grafikusművész