Naptár

Augusztus 2022
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Nyári ügyelet

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!
Július 4. és augusztus 14. között az iskola zárva lesz. Tanügyi ügyintézésre (iskolalátogatási igazolás, diákigazolvány) ezen időszakban csak az ügyeleti napokon lesz lehetőség.
Ügyeleti napok:
2022. július 13. 9:00 – 12:00
2022. július 27. 9:00 – 12:00
2022.augusztus 10. 9:00 – 12:00
A nyári ügyelet helye minden intézményegységünk esetén a gimnázium épülete. (Szeberényi tér 2.)
Jó pihenést kívánunk mindenkinek!

Erasmus+ CreActive! Rövid távú mobilitás, Németország, Nordhorn

2022. május 14-én elindult kis csapatunk az Erasmus+ projekt keretén belül Nordhornba, Németországba. Ennek a rövidtávú mobilitásnak a témaköre „Life on land”, vagyis élet a szárazföldön, a szárazföldi ökoszisztéma, és annak változásai.

Tanulóink ügyesen felkészültek a témából, az egyik általuk megvalósított projekt témája azzal foglalkozott, hogy miért ne etessük a vízimadarakat az Élővíz-csatornán. Ez a téma nagyon aktuális volt vendéglátóinknál is, hiszen Nordhornt, Békéscsabához hasonlóan, számos csatorna szeli át sok-sok vízimadárral.
A németországi cél kidolgozása során, a projekt megvalósításakor a résztvevő tanulók egyik csoportja nagyon érdekes kollázsokat készített különböző képzőművészeti technikák felhasználásával. Lakóhelyükről készített tájképeket egészítettek ki. A másik csoport megismerkedhetett a fotózás alapjaival, és sok-sok képet készítettek a természetben. A hét zárásaként egy virtuális kiállításon vehettünk részt, ahol bemutatták az elkészült munkákat.
A témához kapcsolódóan részt vettünk egy kiránduláson is a közeli természetvédelmi területen. Megismerhettük a tőzeglápot, annak növényvilágát. Sajnos, ahogyan máshol is, itt is nagy károkat okoz a klímaváltozás, és természetesen maga az ember. Egyre kevesebbet esik az eső, és a korábbi vízrendezések miatt (emberi közreműködés) a talajban is alig van víz. Így az őshonos élővilág eltűnőben van, és a tőzeg kiszáradása, valamint a szokatlan melegek miatt az esetleges erdőtüzek hatalmas problémát jelentenek ezeken a területeken.
A környező tájjal másképpen is megismerkedhettünk, mégpedig egy biciklitúra keretén belül. Nordhorn gyakorlatilag a holland határon fekszik, és ugyanolyan sík vidék, mint a mi otthonunk. Szántóföldek, csatornák, legelő állatok mellet vitt el az utunk. Útközben megálltunk egy fagyira egy kézműves cukrászdában, ami a pusztaság kellős közepén volt! A fagyizó egy nagy tehenészet része, ahol a gazdasági épületek mellett hatalmas játszótér és állatsimogató is helyet kapott. Kiderült, hogy a holland emberek nagyon szívesen jönnek erre a vidékre nyaralni, kirándulni, hiszen a szabadidejükben is szívesen kerekeznek. Remélem, szűkebb hazánk is ebbe az irányba fog fejlődni, és hamarosan sok kerékpáros turistát üdvözölhetünk Békés megyében is.
Megérintett bennünket a német történelem is Münsterbe tett utazásunk során. A középkorban alapított város részt vett a reformációban, anabaptista mozgalom bontakozott ki falai között, tragikus végkifejlettel. A harmincéves háborút lezáró Vesztfáliai-béke egyik szerződését itt írták alá a mai városháza nagytermében. A második világháborúban szinte teljesen lebombázták a belvárost, és ugyanabban a stílusban újjáépítették. (Ez Németországban nem egyedülálló, pl. Nürnberg városát is így építették újjá.)
Nagyon tartalmas egy hetet tudhatunk a hátunk mögött, sok-sok élménnyel és új kapcsolatokkal lettünk gazdagabbak.

Bővebben: Erasmus+ CreActive! Rövid távú mobilitás, Németország, Nordhorn

Bővebben: Erasmus+ CreActive! Rövid távú mobilitás, Németország, Nordhorn

Open-Eye Fest – Erasmus+ CreActive!

Május 9. és 13. között iskolánk Erasmus+ programjának keretében vendégül láthattuk a CreActive! nemzetközi csapatát. Izlandról, Teneriféről, Szicíliából, Horvátországból és Németországból érkeztek hozzánk diákok és pedagógusok. Megrendeztük számukra és részvételükkel az Open Eye Festival-t, amely a környezetvédelemről és az esélyegyenlőségről szólt.

Bővebben: Open-Eye Fest – Erasmus+ CreActive!

 

Bővebben: Open-Eye Fest – Erasmus+ CreActive!