December 2023
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Ajánló - Anna Karenina

ANNA KARENINA

rendezte: Joe Wright

írta: Lev Nyikolajevics Tolsztoj

Anna Karenina: Keira Knightley

Vronsky gróf: Aaron Taylor-Johnson

Alexej Karenin: Jude Law

1874-et írunk. A vibráló, gyönyörű Anna Kareninának megvan mindene, a férje magas rangú kormánytisztviselő, és Anna a szentpétervári úri társaság megbecsült tagja. Ám Anna egy nap bátyja, Oblonsky kérésére Moszkvába utazik, hogy segítsen megmenteni annak zátonyra futó házasságát. Moszkvában összetalálkozik Vronsky-val, a fess huszártiszttel, akivel azonnal heves vonzalmat éreznek egymás iránt, noha Vronsky épp Oblonsky sógornőjének, Kittynek csapja a szelet. Hogyan változatja meg életüket ez a találkozás? Milyen eséllyel kezdhet új életet szerelme mellett Anna Karenina?

Tolsztoj klasszikus regényének filmes adaptációja parádés színészi alakításokkal és hamisítatlan orosz hangulattal minden szerelmest foglalkoztató örök kérdésekre próbál választ adni: szenvedélyes szerelem vagy házastársi hűség, újrakezdés vagy a régi folytatása, önfeladás vagy kiteljesedés, társadalmi elvárás vagy szabadság.

Joe Wright Anna Kareniná-jába szerintem valaki vagy azonnal beleszeret, vagy rögtön elutasítja, mint badarságot. A film úgy indul, hogy egy elhagyott színháztermet látunk kétoldalt egymásra dobált székekkel, felgördül a függöny, és ….pillanatok alatt világossá válik, hogy ez itt nem egy szokványos adaptáció. Színházi díszletek közt köröznek a színészek, majdnem táncot járnak, de tévedés ne essék, ez itt mégsem musical, senki nem fog dalra fakadni. Nem mást látunk, mint a 19. századi moszkvai és szentpétervári arisztokrácia kikent-kifent, álságos világának egyszerre költséghatékony és roppant találó megjelenítését. Mindenki szerepet játszik, miért ne állítsuk hát őket színpadra?

anna3.jpg

anna1.jpg

anna2.jpg

anna4.jpg