Naptár

Augusztus 2022
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Születésnap

„Sok Zsuzsánna napokat vígan elélhess,
napjaidat számlálni, ne légyen terhes,
az Ég harmatja szívedet újítsa,
áldások árja házad elborítsa.”


Erdély történelmi fővárosa, Kolozsvár mellett helyezkedik el Mezőség egyik színfoltja, Szék városa. Kék mellény, sárgaréz pityke, szalmakalap, sókereskedelem… Széken minden második férfi Márton, és majdnem minden nő Zsuzsánna. Innen indult hódító útjára a fenti népdal, hogy minden magyar ember születésnapi köszöntőként énekelhesse. De, hogy a Happy Birthday se érezze magát periférikus helyzetben, Magyarpalatkán (szintén Mezőség) játsszák a helyi zenészek, táncrendbe illesztve.
Ezzel a dallal indult a 2019-es születésnapi ünnepségsorozat az Evangélikus Kollégiumban. A hagyomány szerint mindig a 12. évfolyam szervezi az első születésnapot a tanévben, jó példát mutatva az alsóbb évfolyamok diákjainak. Idén se történt ez máshogy. A felcsendülő köszöntő és a lelkésznő beszéde után a születésnaposok személyesen vehették át ajándékukat.

 

„Tenéked minden öröm holtig adassék,
e mellé semmilyen bú ne barátkozzék,
légyen éltednek virága mind kinyílt,
szíved ne szenvedjen, semmilyen sebes nyílt.”

 

A tortaszeletek elfogyasztása után felszabadult beszélgetés vette kezdetét. Fényképek készültek, baráti beszélgetések zajlottak. Majd pedig következett, természetesen nem a születésnaposok, hanem a vállalkozó kedvűek részére a rendrakás és a mosogatás… Összességében egy jó hangulatú rendezvényen vehettünk részt. Ezúton is köszönjük a szervezőknek!

 

„S majdan az Egek Várát, nyilván szemlélhesd,
S ott aztán ez életet, jobbra cserélhesd,
Az Úr a boldog életből részt adjon,
S a szentek serege, körébe fogadjon, de fogadjon, de fogadjon…”