Naptár

Szeptember 2022
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Őszi barlangtúra a BEG Barangolókkal

w100h200q100_beg-barangolok-kicsi.jpg

Szeptember utolsó szombatján a BEG Barangolók csapata Mézgedre indult, hogy látogatást tegyen a Czárán Gyula-cseppkőbarlangban.
Csípős reggelre ébredtünk, de a felhőtlen égbolt reményt adott arra, hogy szép kirándulóidőnk lesz.
A Borzi-szoroson keresztül igyekeztünk Belényes felé. Útközben megálltunk Bélfenyéren, az ottani gyermekotthon lakóinak vittünk adománycsomagot: édességet, tisztálkodási szereket, házi készítésű befőttet, ruhaneműt.
Türelmetlenül vártuk, hogy megérkezzünk úti célunkhoz.  Buszunkat a menedékháznál hagytuk, és egy szép szoroson keresztül közelítettük meg a barlangot. Hatalmas barlangszáj vezet a 200 méter hosszúságú előcsarnokba. Innen már csak vezetővel lehet továbbmenni. A nemrégiben felújított barlangban biztonságos lépcsők segítik a továbbhaladást, környezetbarát lámpák fényénél gyönyörködhetünk a csodás mesevilágban. A barlangot Czárán Gyula térképezte fel, a legjelentősebb alakzatokat is ő nevezte el, melyeket mi is megcsodáltunk. Többek között: Szószék, Indián, Szalmakazal, Kígyó, Nagy csillár, Keresztelőmedence. Hatalmas termeken át vezetett utunk, átkeltünk egy 33 méter magasságban lévő természetes kőhídon. Egy kisebb teremben denevérek pihentek tőlünk karnyújtásnyi távolságban.  Vezetőnk még egy rövid zenei bemutatót is tartott nekünk az egyik cseppkő alakzaton. Hamar eltelt az az egy óra, melyet  odabenn tölthettünk.


 A barlang bejárata előtt újabb izgalmas program várt ránk: a  „repülő róka”, ami nem más, mint egy drótkötélpálya a völgy fölött. A bátor vállalkozót barlangász beülő, kötél és karabiner segítségével csatolják a kötélpályára, és már indulhat is a repülés a völgy fölött. Taps, éljenzés volt a jutalma minden jelentkezőnek. A legnagyobb dicséret a csapat legfiatalabb tagját illeti, aki 3 éve teljes öntudatával kijelentette, hogy ő is szeretne repülni, és ezt végig nevető arccal meg is tette. Nem csak a repülő róka, az idő is gyorsan repült, indulnunk kellett. A menedékház mellett meguzsonnáztunk, majd hazafelé vettük az irányt.
Útközben felmásztunk a Pontoskő tetejére, ami a környék legjobb kilátóhelye. Pompás panoráma tárult elénk odafentről: a Belényesi-medence és a környező hegységek, a Béli-hegység, a Bihar, a Vigyázó és a Királyerdő vonulatai.
Leszállt az este, mire hazaérkeztünk. Élményekkel teli, izgalmas, szép napot töltöttünk együtt.
A BEG Barangolók kalandjai a biharfüredi  szánkótúrával folytatódnak januárban.

Bordás Andrea    

szakkörvezető