A BEG-Rákszöv A csapat: Fazekas Péter, Jenei Bálint, Kelle András, Leszkó Miklós, Tóth Kristóf a kettőszázötven versenyző diák-csoport közül érte el az ELSŐ helyezést!
GRATULÁLUNK!
A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG ISKOLAI SZERVEZETÉNEK ŐSZI PROJEKTJE
Mint minden tanár, nevelő, én is feltettem magamnak a kérdést, amikor újra munkába álltam: mire van szüksége ma a 14-18 éves korosztálynak, hogy magyarságtudata erősödjön, mindeközben kortárs csoport(ok)ban feltalálja magát?
Válasz: szabadidejének tartalmas programokkal való feltöltésére.
Ennek előmozdítása érdekében olyan közösséget szeretnék szervezni, amely:
• a korosztály számára vonzó programokat kínál
(Mitől vonzó egy program? Vonzó, mert: a közösséget a sajátjának érzi, mert magáról és társairól új, számára is fontos ismereteket szerez, mert új képességeket sajátít el, mert van (legalább) egy hely, ahol fontosnak érzi magát és hasznosnak érzi azt, amit csinál, a diák-diák és diák tanár kapcsolatokat egyaránt erősíti, mert a 14-18 éves kor az egyéniség kibontakozásának ideje)
• tartalmas elfoglaltságot kínálnak anélkül, hogy „szájbarágós” lenne
(Mitől tartalmas egy program? Tartalmas, mert: a nemzeti hagyományokat „észrevétlenül” örökíti át, a digitális világ számára is nyitott, mivel színes, látványos, fotózható, posztolható, lájkolható, blogolható, mert nyitott, kreatív gyakorlatok révén értő diákokat igyekszik nevelni.
A szabadidő hasznos eltöltéséhez kínáltuk tagjainknak az alábbi programot:
KOLBÁSZGYÚRÁS DIÁKOKKAL A HAGYOMÁNYOK JEGYÉBEN
Helyszín: Uhrin Zoltán Kolbászklub, Békéscsaba
Időpont: 2015. okt. 13. kedd, 16 és 18 óra között
Szervező tanár: Kovács Nóra
Lebonyolító tanárok: Kovács Nóra, Sándor-Kerestély Ferenc
Lebonyolító szakemberek a Kolbászklub részéről: dr. Ambrus Zoltán elnök, Krivik András-tag, Szaszák Ádám tag, Zelenyánszkiné Jutka tag
Résztvevő diákok köre: Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének tagjai, 20 fő, 14-19 éves korosztály.
A projekt célkitűzése: a méltán híres hungarikum, a csabai kolbász készítésének elsajátítása, a házi tepertős-szilvalekváros papucs receptjének továbbadása, felkészülés a Kolbászfesztivál diákgyúrás programjára
Eredmény: nemzeti hagyomány/regionális termék hagyományának továbbadása a következő korosztálynak, közösségépítés, a civil szervezetek életébe való betekintés, munkájába való esetleges bekapcsolódás, jó szereplés, eredményes versenyzés a Kolbászfesztiválon
A lebonyolított program a következő volt:
1. 15:30 és 15:45 között: Gyülekező a Lencsési buszfordulóban
2. 16:00 és 16:15 között: a Kolbászklub épületének bemutatása, bejárása, a diákok lepakolnak a számukra kijelölt helyen
3. 16:15 és 16:45 között: a csabai kolbász történetének, készítésének bemutatása előadás formájában – lebonyolító: dr. Ambrus Zoltán, a Kolbászklub elnöke
4. 16:45 és 18:00 között a diákok 2 csoportban kolbászt gyúrnak, majd sütnek, 1 csoport lekváros papucsot gyúr, majd süt
1.csapat: 10 fő, segítőjük a Kolbászklub részéről: Krivik András
2.csapat: 10 fő, segítőjük a Kolbászklub részéről : Szaszák Ádám
3.csapat: 5 fő, segítőjük a Kolbászklub részéről: Zelenyánszkiné Jutka
Hatalmas médiaérdeklődés mellett nem volt könnyű az eredeti feladatra koncentrálni: hol a gyúró fiúk adtak interjút a Békés Megyei Hírlapnak, hol a töltést végzők pózoltak a helyi hírportál kamerája előtt, de akadt olyan alkalom is, amikor a két helyiségben folyó munkákról egyszerre készült képes és írásbeli beszámoló. Mindenki nagy örömére és büszkeségére, másnap címlapra kerültünk a helyi újságban, ahogy a csapat szakszerűen tölti a frissen gyúrt csabai kolbászt. És a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének facebbook oldalán, valamint iskolánk honlapján minden hozzáférhető cikk és fotó elérhető.
A finom kolbász, a jó hangulat és a tartalmas szórakozás garantált volt. Az előbbit meggyúrtuk, megsütöttük és megettük, a lányok lekváros papucsa pedig az elbűvölő ráadás volt a vacsora végén. A résztvevők mindegyike tele pocakkal, telve élményekkel tért haza, otthon pedig mindezeket megosztotta családjával élőszóban, kortársaival pedig a közösségi oldalakon. Aki nem hiszi, járjon utána!
Kovács Nóra