Élet a kollégiumban

Kollégistának lenni nehéz és szórakoztató is egyben. Én ugyan csak fél éve vagyok tagja ennek a közösségnek, de már vannak olyan fontos tapasztalataim, amelyekre a kollégiumi élet tanított meg. Rengeteg élményt gyűjtöttem olyan emberekkel közösen, akikkel nem gondoltam volna, hogy valaha is beszélgetésbe elegyedem.

Miután itt száznál többen  élünk együtt, a legfontosabb dolog az, hogy meg kell tanulnunk alkalmazkodni egymáshoz, bár ez nem mindig sikerült teljes mértékben. Ezenkívül rákényszerülünk arra is, hogy komolyabb irányt vegyünk az önállóság felé. Be kell osztanunk az időnket, ami valljuk meg, elég nehéz a megszabott időhatárok között történő étkezések, szilenciumok és kimenők miatt. Emellett a pénzzel is óvatosabban kell bánnunk. Rendszert vezetünk be, ki mikor takarít a szobában, ahol általában négyen lakunk együtt. Talán itt nyilvánul meg a leginkább, ki mennyire hajlandó elfogadni a társai szokásait, tulajdonságait. Mindezzel együtt persze jól szoktunk mulatni,  rengeteg vicces pillanatot élünk meg a haverokkal, barátokkal, legyen szó az esti tusolásról, a késői beszélgetésekről, vagy egy szimpla közös étkezésről, mindig találunk valami elfoglaltságot, ahol jól tudjuk magunkat érezni. Ezek mellett, hogy kollégiumi közösségünk jobban összekovácsolódjék, különböző programok színesítik  a mindennapjainkat. 

 

Folyamatos elfoglaltság a lövészet, zóna-és kosár edzés, s emellett van egy természetbarát körünk is. Rendszeresen visszatérő programjaink pedig a következők:

Év elején kerül megrendezésre a tanévnyitó közgyülés, ezt követi a „Tök jó hét!”,  amely alatt az újonc kollégistáknak egy-egy 12.-es vagy 13.-os diák utasításait kell követniük. Ezenkívül egyéb közös feladatokat is kapnak, ilyenek a reggeli torna és a tökös korona viselése. A szülinapi műsorok kéthavonta kerülnek megrendezésre, mindig más-más évfolyam szervezésében. Itt egy előadást tekinthetünk meg a soron következő diákok szereplésével, majd az abban a két hónapban született tanulók személyesen kapnak egy-egy szelet tortát, plusz egy apró ajándékot. Később a többi kollégista és nevelő is csatlakozik a süteményezéshez. Decemberben  a Mikulás jön el hozzánk egy kedves műsor  keretében, amit a 10. évfolyam szokott megrendezni, majd éjjel csomagokkal telnek meg a tanulók kifényezett cipői. Karácsony előtt négy héttel gyújtjuk meg az adventi koszorún az első gyertyát, s a negyedik gyertya mellett elfogyasztjuk az adventi vacsorát. Ezt a tizenkettedikesek készítik elő. Januárban és februárban következnek a házi bajnokságok, ahol csocsóban, ping-pongban és sakkban mérkőzhetnek meg a diákok egymással. Ilyenkor kerül megrendezésre a félévi közgyűlés is, ahol minden évfolyam teljesítményét értékeljük. Februárban egy farsangi délutánra, egy nosztalgia estre és egy Valentin-napra is sor kerül a diáktanács szervezésében. A DT-tagokat ezt követően választjuk meg újból, s ilyenkor következnek a jelölő gyűlések, de már korábban  folyni szoktak a DT-tréningek is. A tavasz beköszöntével jön az egészség hete, majd a koleszos ballagás. A tanév végén egy újabb értékelő gyűlést szervezünk, majd egy kerti piknikkel zárjuk az évet.

Nagyon eseménydús diákévei vannak a  kollégistáknak, soha nem szoktunk unatkozni. Ha eddig nem mertél kollégista lenni, hidd el, nincs mitől félned, könyebben megy ez, mint gondolnád. Rengeteg tervvel várjuk a jövőben az újdonsült és a már meglévő társainkat is. 

Juhász Evelin, 9.C