Szeptember 2020
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Ismét filmklub!

Bővebben: Ismét filmklub! 

rendező:  Harold Cronk

szereplők:

Reverend Dave: David A.R. White

Josh Wheaton: Shane Harper

Professor Radisson: Kevin Sorbo

 

Egy kezdő egyetemistát arra kényszerítenek, hogy megtagadja hitét a hallgatóság előtt. A mű központi kérdése Isten létezése, s egy fiatalember, Josh Wheaton hitbéli megpróbáltatását mutatja be. Az elsőéves egyetemista egy ismert filozófiaprofesszorral különbözik össze, amikor az arra kötelezi a hallgatókat, hogy írjanak alá egy nyilatkozatot arról, hogy „Isten halott”. Ezt Josh visszautasítja, mire a professzor kihívást intéz felé:amennyiben  nem tudja megvédeni álláspontját egy vitasorozat keretében, megbuktatja. Amikor ezt a kihívást elfogadja, nemcsak a hite, hanem a kapcsolatai és a jövője is veszélybe kerül. A film megtörtént esemény alapján készült és arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy éljenek a vallásszabadság által biztosított jogukkal, és nyíltan vállalják hitüket.

 Mindenképp ajánlom a filmet azoknak, akik szeretnek filozófiai vitákba bonyolódni Istennel kapcsolatban. Ehhez jó idézeteket, gondolatokat ad a film. De engem nem ez fogott meg. A film sok szálon fut – van itt rákban szenvedő nő, lelkész, igazán gyermeki hittel bíró misszionárius, más vallású fiatalok, a közös jövőt tervező és enyhén egoista barátnő, materiális beállítottságú üzletember. Figyelve a szereplőket a filmben, újra arra a következtetésre juthatunk, hogy ami igazán megkülönböztet keresztyént és nem keresztyént egymástól (a nyilvánvalón kívül), az a remény. Ez az, ami minket is magával ragadhat a világban és a filmen is.

 

Mindenki jól van - bemutató lap

 Filmklub Extra Szülőknek

"Hogyan neveljünk boldog, kiegyensúlyozott gyerekeket? Milyen lesz a kapcsolatunk idős korunkban a gyerekeinkkel? Öt példa, hogyan kerüljük el a szülői buktatókat....."
A fenti kérdések nem egy "amerikai felmérés" alapkérdései, s nem is úgy kezdődik, hogy "brit tudósok bebizonyították, hogy...." Egyszerűen egy kedves, élete alkonyán járó öt gyerekes olasz családapa tapasztalatait bemutató film: mi történik, ha egy szülő hosszú idő után újra meglátogatja gyerekeit Olaszország szerte. Jutalomjáték a főszerepet alakító örökifjú Marcello Mastroianninak, elgondolkodtató tanulság nekünk, szülőknek.

Bővebben: Mindenki jól van - bemutató lapBővebben: Mindenki jól van - bemutató lapBővebben: Mindenki jól van - bemutató lapBővebben: Mindenki jól van - bemutató lapBővebben: Mindenki jól van - bemutató lap

Mindenki jól van

(Stanno tutti bene)

olasz-francia filmdráma, 118 perc, 1990

rendező: Giuseppe Tornatore
zeneszerző: Ennio Morricone

szereplők:
Marcello Mastroianni (Matteo Scuro)
Marino Cenna (Canio)
Michéle Morgan (Nő a vonaton)

 

A becsületben megőszült operarajongó nagyapa, Matteo Scuro nagyon várja már öt gyermeke és unokái esedékes nyári látogatását és a velük való együtt nyaralást. Mikor a megbeszélt napra senki sem jön el, elhatározza, hogy maga keresi fel őket. Öt gyermeke után járva Nápolytól Torinóig beutazza szinte egész Itáliát. Útja során az országnak olyan arca tárul fel, amely nem kerül az újságok címoldalára, és amelyet sosem látni a televízióban. Gyerekei élete is nagyon különbözik attól, amiről Matteónak eddig tudomása volt – rá kell jönnie, hogy így vagy úgy, de becsapják, és valójában mindegyiküknek valamilyen takargatni valója van. Végül tragédiának kell történnie, hogy újra egyesüljön a család…

MADE IN HUNGARIA - bemutató lap

Bővebben: MADE IN HUNGARIA - bemutató lapBővebben: MADE IN HUNGARIA - bemutató lapBővebben: MADE IN HUNGARIA - bemutató lapBővebben: MADE IN HUNGARIA - bemutató lap

MADE IN HUNGARIA

zeneszerző:

Fenyő Miklós

Gulya Róbert

zenei rendező:

Novai Gábor

szereplők:

Miki: Szabó Kimmel Tamás

Vera: Kiss Tünde

Röné: Fenyő Iván

Mikor mindenki más disszidálna (az országot engedély és útlevél nélkül hagyná el), a hatvanas évek derekán egy kamasz fiú hazatér a hawaii inges, rágós és kóla-mámorban úszó Amerikából, hogy elterjessze a rock'n'roll zenéjét és életérzését Budapesten. A hazaköltözés komoly trauma az egész családnak, de leginkább mégis Mikinek, aki határtalan szabadságérzettel sétál ki a Szent István parkba, hogy aztán a diktatúra az orrára koppintson. Arról álmodozik, hogy ő lesz a következő Jerry Lee Lewis. Mindene a zene. Remekül gitározik és énekel - itthon maradt barátai mégsem fogadják úgy, ahogy képzeli. A falkavezér immár Röné, egy idősebb srác, akit Csókkirályként is emlegetnek. Első szerelme, Vera is idegenkedve tekint rá, más fiúval jár. Miki benevez a tehetségkutató versenyre, a Ki-Mit-Tudra. Mindent elsöprő zenéjével óriási sikert arat, de sikerül-e elveszett szerelmét és barátait is visszahódítani?

A Fenyő Miklós életét feldolgozó filmben a Hungária együttes legnépszerűbb számai csendülnek fel.