Naptár

Január 2020
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

A textilműves szak bemutatkozása

   Minden ember egyedi és megismételhetetlen úgy, hogy a teremtett világ része. Ezt felfedezni, megkeresni, felszínre hozni izgalmas és fontos feladatunk.
   Meg kell tanulni testrészeinket és érzékszerveinket használni, finoman működtetni látásunkat, tapintásunkat, hallásunkat, szaglásunkat, érzelemvilágunkat. Diákjaink a feladatok segítségével, az alkotófolyamatok során elsajátított textiles technikákon keresztül kerülhetnek közelebb mindezekhez. Az ember vizsgálja az anyagok, dolgok egymásra gyakorolt hatását, keresi ezek összefüggéseit, ritmusait, rendjét. A kézművesség ismeretével és a hagyományaink továbbélésével mindezeket egyre magasabb szakmai színvonalon tárgyakká formálhatjuk. A kor, amiben élünk meghatároz, formál. A technikai vívmányok, újdonságok ésszerű és minőségi használatával, a régi és az új ötvözésével egyéni gondolkodásunk és képességünk szabad utat járhat be. A textil szakon tanuló diákjaink az ötéves képzés alatt megismerkednek a textilművészet történetével és a hozzá tartozó szakágakkal, technikákkal. A textiltervezési, modellezési alapismeretekkel együtt megtanulják a különböző kivitelezési módokat pl.: fonás, kézi és gépi hímzés, nemezelés, kötés, szövés egyszerű eszközökkel, szövés nyüstös szövőszéken, szőnyeg- és gobelinszövés, batikolás, dúcnyomás, szitanyomás, szabás-varrás. Diákjaink jól felszerelt, korszerű műhelyekben tanulnak. A képzés alatt a hangsúlyt mindig az egyéni tervezésre, ötletességre és a művészi színvonalra helyezzük.
   Az ötödik évben a vizsgamunkára egy kiváló, felelős gondolkodással megalkotott vizsgaremek készül el, ami ugyan különbözik a többitől, de szerves része az egésznek!

Vadászné Ablonczy Emőke