Naptár

Január 2022
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

A fotográfus szak bemutatkozása

Napjainkra a képcsinálás aktusa teljesen hétköznapi tevékenységgé vál t , melynek következtében elképesztő mennyiségű és többnyire silány minőségű felvételek tucatjait készítjük el naponta. Számítógépeinket sok gigabájtnyi képanyaggal terheljük, amelyek jelentős részét szinte soha nem nézzük vissza és soha nem használjuk fel semmire. Olyan virtuális környezetszennyezés részesei vagyunk, amely azon túl, hogy elsivárosítja saját látásmódunkat, időnként még komoly etikai problémákat is felvet, amennyiben például képeink kontrollálatlan webes felhasználására gondolunk.

Az alkalmazott fotográfia szak egyik nem titkolt szándéka pontosan az, hogy diákjainknak utat mutasson és irányt szabjon a korunkat jellemző vizuális képözönben. A diákok az évek során megtanulják a digitális és az analóg fotográfia technikai alapjait, a műtermi fotózás lehetőségeit, a számítógépes utómunkát, valamint az analóg laborálást.

A technikai ismeretek folyamatos elsajátítása mellett megismerik a kompozíció, a fény-árnyék hatás, az élesség-életlenség, valamint a színes és a fekete-fehér kép problematikáját, melynek során alapvető esztétikai értékrendre tesznek szert. Közben megismerik a fotográfia számos területét is, többek között a szoció-, a riportés az esszéfotózást, a táj-, épület- és városfotózást, valamint a portré, a divat és a kísérleti fotográfia műfaját. Az utolsónévben tanári konzultáció mellett nagyobb teret engedünk a személyes szakmai érdeklődés kibontakozásának, melynek következtében végzős diákjaink az alapvető szakmai ismeretek elsajátítása és a fotográfia műfajainak megismerése után személyre szabott feladatokkal készülnek záróvizsgájukra.

Az alkalmazott fotográfia szak sikeres elvégzése után a megfelelő tudás birtokában több lehetőség előtt állnak a végzős diákok. Egyrészt nyitott a művészeti egyetemeken, valamint az egyéb vizuális kultúrával foglalkozó felsőoktatási intézményekben való továbbtanulás útja, másrészt a munkába állás lehetősége is adott az alkalmazott művészetekkel foglalkozó kulturális intézmények, reklámstúdiók, médiumok világában.

Kéri Gáspár