Naptár

Március 2022
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Évnyitó 2019/2020-as tanév

Erős vár a mi Istenünk!

Nagy szeretettel köszöntök minden jelenlévőt itt a Nagytemplomban. Külön szeretném köszönteni Nagy Zoltán esperes urat és a Kelet-békési Egyházmegye lelkészeit, valamint a most iskolánk szolgálatába beiktatott Szente-Réth Katalin iskolalelkészünket, akiknek szolgálatát ezúton is köszönöm valamennyiünk nevében.

Szeretném külön is köszönteni az új osztályfőnököket és tanítókat. Ők a következők: 1.a – Bordás Andrea és Szászné Novák Krisztina, 1.b – Püski Erika és Szeverényi Irma, 5.a – Magyarné Zahorán Edit, 5.b – Fazekas Attiláné, 9.A -Kis Ágnes, 9.C – Prisztavok Tibor, 9.Ny/D – Kovácsné Rózsa Szilvia és a 9.Ny/E – Kóráné Figuli Beatrice. Végül, de mindenképpen elsősorban szeretném köszönteni az újonnan érkezett diákokat. Az első osztályt 49, a kilencedik osztályt 86 gimnazista és 34 szakgimnazista diák kezdi meg a mai napon.

Az elsős diákokat rajtam kívül még Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is köszönti, aki az üdvözlő szavak mellé még ajándékot is küldött, egy tornazsákot, amelyet remélem nap mint nap használni fogtok.

A kilencedikesek sem maradnak ajándék nélkül a mai napon, ők az ausztrál Bibliaterjesztő Alapítvány és a Magyarországi Evangélikus Egyház ajándékát, egy Bibliát vehetnek majd át az első hittanórán.

Gyermekkorom egyik nagyon népszerű rajzfilmje volt a Fekete István regényéből készült VUK, amely nemcsak nekem, de sokunknak nagy kedvence volt. A kivetítőn egy képet láthatunk, amelyen az árván maradt kicsi VUK anyukája testvérével, az őt nevelő Karakkal beszélget. Karak és Vuk egy napon vadászni indulnak, és a kis rókának be nem álla szája, folyton kérdezi bölcs nagybátyját, aki erre mérges lesz, hiszen nem lehet vadászni, ha az ember, bocsánat, róka hangja elzavarja a prédát. A képen azt látjuk, amikor Karak megdorgálja Vukot, majd ezek után a következő párbeszéd hangzik:

- Karak, én buta vagyok? 

- Nem vagy buta kicsi Vuk, csak még keveset tudsz!

Így lesztek ti is kedves elsősök, nagyon sok új dolgot szabályt kell megtanulnotok, de nem azért mert buták vagytok, hanem azért, mert keveset tudtok!

Hoztam egy képet a kilencedikeseknek is. A képen egy emléktábla látható, a budapesti Fasori Evangélikus Gimnázium falán lévő emléktábla, amellyel az iskola tiszteletét fejezi ki három ember, Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, Neumann János világhírű matematikus és Harsányi János Nobel-díjas közgazdász előtt.

Ők mindhárman olyan tudósok voltak, akik az egész emberiség számára maradandót alkottak. Engedjétek meg, hogy egy kissé elfogultan, de kiválasszam Neumann Jánost, akit a „számítógép atyjának” is neveznek, hiszen az 1940-es években összefoglalta a számítógép működését meghatározó matematikai és fizikai összefüggéseket, felfedezéseket, és megalkotta az első elektronikus számítógép tervét. Amikor elkészült, nem szabadalmaztatta, hogy ő maga jól meggazdagodjék, hanem elküldte a világ egyetemeinek, a kollégáinak, hogy tegyék ők is hozzá a maguk ötleteit. 

Nos, kedves kilencedikesek, akár hiszitek, akár nem ők hárman is voltak elsős gimnazisták, ők is kérdésekkel, kétségekkel telve ültek a padokban, mint itt most ti. Kitartásuk, szorgalmuk, lelkesedésük végül a tudományos élet csúcsára emelte őket. Biztos vagyok benne, hogy köztetek is vannak ifjú tudósok, művészek, Neumannok, Wignerek, Harsányik! Bízzatok magatokban, bízzatok bennünk tanárokban, és a siker, ha nem is olyan nagy, mint a Nobel-díj, nem marad el!

A nyári szünetben, amíg mi pihenhettünk az iskola tovább szépült. A főépületben minden tantermet okostévével szereltünk fel, amely a projektoroknál jobb minőségű képet és hangot biztosít az órai munkát kiegészítő bemutatókhoz, filmekhez. A Luther utcai épület hittan termei új székeket és asztalokat kaptak, továbbá ide is áthelyeztünk digitális táblákat. Megújult a két első osztály tanterme, így tiszta és komfortos környezetbe érkezhettek elsőseink. A kollégiumban két új tanulószobát alakítottunk ki a huzatos, nagy forgalmú folyosói tanulók helyén, és új bútorok érkeztek ide is. 

A 2019/2020-es tanévet a mai napon 440 általános iskolás, 327 gimnazista, 141 művészeti szakgimnáziumba járó, 125 kollégista és 85 óvodás kezdi meg, ez összesen 1118 tanuló. 

Minden kisdiáknak, nagydiáknak és pedagógusnak jó munkát és sok erőt kívánok!

A 2019/2020-es tanévet megnyitom!