Naptár

Február 2020
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Interjú Szarvas Péterrel, Békéscsaba megyei jogú város polgármesterével

 

- Mióta él a településen?

-1962-ben Békéscsabán születtem, tehát tősgyökeres békéscsabainak vallhatom magam. A Penza lakótelep egy kis lakásába születtem, és 1969-ben költöztünk át a szüleim által épített házba, az Aulich utcába. Ez a szülői ház a mai napig megvan. A várostól igazából nagyon rövid ideig voltam távol, egyetemi éveim, katonaéveim és a dolgozó éveimből 3 esztendő volt, amikor nem éltem Békéscsabán.

- Miért kötődik a településhez?

- A diákéveim után a katonaéveimet követően egyetemista voltam, azt követően rövid időn belül visszakerültem Békéscsabára. Közgazdászként végeztem a Közgazdaságtudományi Egyetemen, és közgazdászként dolgoztam az 1980-as évek végétől Békéscsabán a Forcon vállaltnál. Igazából az érzelmek vezettek vissza, és az a munkakör, amit akkor el tudtam érni. Viszonylag fiatalon középvezetői állásba kerültem közgazdászként, és sose bántam meg, hogy visszaköltöztem Békéscsabára. Igazi vándormadár nem voltam.Túl sok munkahelyem nem volt, a 30 év alatt a mostani polgármesteri státuszom az 5. munkaköröm, és sose bántam meg. Örülök annak, hogy a város folyamatosan fejlődik. Fejlődött az elmúlt évtizedekben, és természetesen most is egy remek időszakot él a város. Úgy gondolom, hogy más településekkel ellentétben, a nyugodtabb élet miatt, a zöld város jellege miatt, a most már egyre erősebb gazdasági élet miatt, érdemes a jelent és a jövőt itt tervezni. A fiataloknak is, a középkorúaknak is, és a szépkorúaknak is kellemes környezet Békéscsaba.

- Milyen hatással voltak Önre a szülei?

- Azt gondolom, hogy talán minden gyermek, vagy majdnem minden gyermek el tudja azt mondani, hogy a szülők meghatározó szerepet töltöttek be az életében. Alapvetően, amíg nem kezdünk el dolgozni, addig nagyon erős a kapocs a szülők és a gyerekek között. Ez a mi családunkban is így volt. Ketten vagyunk testvérek. Öcsém, János úszóedző és tréner. A szüleimre úgy emlékszem vissza (édesapát sajnos elvesztettük, édesanya hála istennek velünk van), hogy rendkívül céltudatosak voltak velem. Szigorúak voltak a sorsom alakításakor, és jól tudták, hogy mi az, ami hozzám leginkább illik. Akár az iskolaválasztásban, akár a sportágválasztásban, akár a katonasággal kapcsolatos dolgaimban segítettek dönteni. A Közgazdaságtudományi Egyetemen is voltak válaszútjaim, akkor is rájuk hagyatkoztam a döntéseimben. Úgyhogy azt tudom mondani, sokat köszönhetek nekik, és hálás vagyok azokért a szigorú évekért, az útbaigazításokért, amelyekkel formálták az életemet.

polgm

- Miért tartotta fontosnak a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felújítását?

- Az Evangélikus Nagytemplom Békéscsaba emblematikus épülete, és tudni kell azt, hogy Békéscsaba újratelepítése során evangélikus szlovák családok költöztek a városba. A mai felvidék területéről több mint 700 család költözött az évek során az akkori Csabára. Először néhány évtized múlva megépítették az Evangélikus Kistemplomot, majd az újratelepítést követően körülbelül 200 évvel ezelőtt építették fel az akkori közadakozásból, közmunkából, a város, az egyház pénzéből az Evangélikus Nagytemplomot. A felújításra azért volt szükség, mert a tetőszerkezet kicsit már elavulttá vált, a falakon is látszódtak az évek, belül a padokon, a burkolatokon is a nyomok már arra utaltak, hogy ráfér a felújítás a templomra. Én nagyon örülök annak, hogy az evangélikus egyház jó partnerre talált a magyar államban, a magyar kormányban, mert tudni kell azt, hogy a Nagytemplom felújításához a forrásokat a kormány adta. Örülök a felújításnak, büszkén mesélek erről, szinte minden vendégemnek megmutatom a megújított Evangélikus Nagytemplomot.

 

- A felújítás közben voltak-e nagyobb problémák?

- Nagyobb problémáról nem tudok. Az evangélikus egyház volt a beruházó, és a kivitelezővel, a műszaki ellenőrrel ők tartották szorosan a kapcsolatot, de természetesen a tájékoztatást a város is megkapta. Igazából inkább csak meglepetések voltak, mint problémák. A kitűzött határidőt alig-alig lépte túl a kivitelező. Ez is arra utal, hogy olyan műszaki probléma nem lépett fel, ami nagyon nagy plusz igénnyel lett volna elhárítható. Úgyhogy örültünk annak, hogy ütemesen haladt a felújítás, és valóban a tetőtől a talajszintig rendkívül komoly munkát kellett végezni. Talán azok a leglélegzetelállítóbb felvételek, amelyek akkor készültek, amikor a templom belső tere teljes egészében, tehát mennyezetszintig fel volt állványozva. Mint egy pókháló, úgy nézett ki a templom belseje, és a szakavatott munkások több mint húsz méter magasban dolgoztak, és végezték a restaurálást.

A városnak ott volt egy fontos döntése, amikor a Nagytemplom előtti közterületet, a járdát felújítottuk a templom beruházást követően. Így a templom felszentelésére érkező tömeg, egyházi és állami méltóságok már egy megújított közterületen közelíthették meg a szép Evangélikus Nagytemplomunkat, és ahogy én büszke vagyok erre az épületre, bízom benne, hogy a csabaiak is büszkék rá.

 

- Milyen emlékezetes eseményt, történetet őriz a munkájáról?

- Ha a polgármesteri munkámra kell gondolni, akkor nagyon sok meghatározó élményben volt részem az elmúlt 4 évben, és ezek közül mindig azok a legfontosabbak számomra, amelyek valamilyen személyhez vagy közösséghez köthetők, és nagyon sok ilyen volt. A legjobb, amikor látja, az ember, hogy a munkája fontos, hogy észreveszik azt, és hogy a munkájával kapcsolatban inkább jók a vélemények. Azért is vállaltam el a polgármesteri jelöltséget, hogy a gondosság, szorgalom, alázat jegyében tudjam meggyőzni a békéscsabaiakat, hogy rám bízhatják a polgármesteri feladatokat, és igyekszem ezt a bizalmat az ötéves ciklusban meghálálni. Nagyon sok nehéz helyzetben kellett helyt állnom, nagyon sok olyan feladatot kellett megoldanom, amelyek szinte megoldhatatlanoknak tűntek az elmúlt időszakban. De nem félünk a feladatoktól, sose hátrálunk meg, és bárkivel is történt valami, akár egy szépkorúval, akár egy kulturális közösséggel, a megoldást mindig próbáltam megtalálni.

 

 

-  Az elmúlt időben történő felújításokon kívül tervez-e még valamilyen fejlesztést a városban?

- Nem kell szégyellni, el kell mondani, hogy a város más magyarországi városokhoz képest kevesebb figyelmet kapott az elmúlt 20 évben. De most valóban komoly fejlesztési ciklusban vagyunk, nagyon sok fejlesztési terv van az én, a városvezető kollégáim és a képviselőtestület fejében is. A Modern Városok Program adja ehhez a legnagyobb keretet. Éppen a napokban néztem át a Városi Fedett Sportuszoda és a Városi Sportcsarnok terveit. Nem egyszerű munka, nagyon sokan azt gondolják, hogy könnyű megtervezni egy sportcsarnokot, pedig nem, hiszen nagyon sok dologra figyelemmel kell lenni, nagyon sok dolgot át kell nézni ahhoz, hogy jó döntést hozzunk, például, hogy mekkora legyen a sportcsarnok, hogy minden helyiség meglegyen benne, amit elvárnak a kor követelményei. Emellett természetesen dolgozunk a Nyomdaipari Képzőközpont létrehozásán, a Wenckheim kerékpárút kiépítésén. Hiszünk abban, hogy a békéscsabai reptér is meg fog újulni, bővülni, korszerűsödni fog. Ez a befektetői vonzerő növekedését tudja elősegíteni, és egy olyan komplex energetikai programja van a városnak, amelyet a magyar kormány támogatni fog, amely innovatív, és szinte egyedülálló a megyei jogú városok között. Tehát nem állunk meg, a várost is szépítjük, és az itt élők életkörülményeit is javítjuk. Talán azzal zárnám ezt a blokkot, amiben nagyon kevesen hittek, hogy az életünkben még egy kétszer kétsávos gyorsforgalmi úton lehet majd megközelíteni Kecskemétet vagy Budapestet. Ez kézzelfogható valóság, itt van a közelünkben, hiszen épül az M44-es, és azt gondolom, hogy nagyon sokan fogunk még rajta biztonságosan autózni Kecskemét vagy Budapest irányába.

 

- Milyennek értékeli az idei Garabonciás napokat, és hogyan élte meg azokat?

- Békéscsaba sok egyedülálló eseményt, rendezvényt tud felmutatni. A Garabonciás Fesztivál is ilyen, amely a középiskolásaink számára nyújt öt napon keresztül felhőtlen élményt. Magyarországon egyébként egyedül nálunk van ilyen nagyszabású, középiskolásokat megmozgató rendezvény, és örülök annak, hogy ez nálunk van, örülök annak, hogy évről évre bebizonyosodik, hogy fontos esemény. Készülnek rá a diákok, óriási stábmunka van minden iskolában, és nagyon nagy a verseny a polgármester-jelöltek között, az iskolák között. Nehéz lenne az életet elképzelni Garabonciás Napok nélkül. Készülünk arra, hogy jövő évben  és az azt követő években is megrendezzük. Azt nem akarnám elhallgatni, hogy azért árnyoldala is van annyiban az  ötnapos rendezvénynek, hogy nem tudjuk pontosan, hogy kik azok a fiatalok, akik az eseményt arra használják fel, hogy oda nem illő viselkedést tanúsítsanak. Ezt próbáljuk kiszűrni, csökkenteni. De a lényeg, hogy olyan komoly gond, probléma még sose volt a Garabonciás Napok alatt, ami nagyon átgondolásra késztetne minket. Mindig azt tartom fontosnak, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét, hogy a Garabonciás Napok Békéscsabáról szól. Szóljon az ő iskolájukról, szóljon arról, hogy szeretnek itt diákok lenni, hogy szeretnének itt dolgozni a jövőben, vagy itt élni, és ezért olyan viselkedést is kell az öt nap alatt tanúsítaniuk, hogy erre büszkék legyenek az elkövetkezendő években is, amikor vissza- nézegetik fotókról, hogy mit is csináltam a 2018-as Garabonciás Napokon. Erre hívom fel a fiatalok figyelmét, jövőre is ezt fogom tenni, de a város kész arra, hogy újból és újból megszervezze a Garabonciás Napokat.

 

- Milyennek látja a választott diákpolgármester és alpolgármester munkáját?

- Az ambíciók mindig nagyok. Ennek mi igyekszünk is megfelelni, hiszen a diákpolgármester megválasztását követő évben számos lehetőséget adunk arra, hogy megmutassák azt, hogy képesek a városvezetés felé közvetíteni a fiatalok kérdéseit, felvetéseit. Ezt megtesszük az idén is, egészen a jövő évi Garabonciás Fesztiválig. Minden évben a nyertes személyisége kicsit eltér az előzőtől. Van, aki bátrabb, van, aki kicsit gondolkodóbb, van, akinek több átgondolás kell ahhoz, hogy elmondja a véleményét, de van, aki gyorsan dönt, de hát ilyen ez a való életben is. Úgyhogy arra bíztatom a leendő diákpolgármester-jelölteket, hogyha a jó munkának köszönhetően diákpolgármester vagy alpolgármester válik belőlük, keressék a békéscsabai polgármestert. Ha én leszek, akkor keressenek engem, és együttműködve biztos, hogy jó dolgokat tudunk megvalósítani Békéscsabán a diákok érdekében.

 

- Mennyi időt tud családjával és rokonaival tölteni a sok munkahelyi elfoglaltság ellenére?

- Nagyon nehéz összeegyeztetni a munkahelyi, polgármesteri elfoglaltságaimat a családi feladatokkal. Ebben mindig hátrányba kerül a család, és nem mindig élik meg jól ezt, hiszen jogosan várják el, hogy otthon is helytálljak, úgy a ház körüli munkában, mint az unokámmal, a gyerekeimmel, az édesanyámmal kapcsolatban. Úgy kell terveznem a hetemet, hogy beleférjen minden. Amellett, hogy a család is időt igényel, és szeretek is a családom körében lenni, még sportolok is. Szeretek sportot nézni, moziba járni, olvasni, zenét hallgatni. Tehát irgalmatlanul nehéz feladat minden napomat összeegyeztetni, és ráadásul pihenésre is szükségem van, tehát arra is időt kell szakítani, hogy minden napot viszonylag frissen tudjak kezdeni. Igen, ez nehéz feladat, de azért igyekszem megfelelni minden fronton.

 

-Végezetül szeretném megkérdezni a Polgármester Urat arról, hogyan készül az adventi ünnepekre?

- Mint minden évben külsőségekkel és belső lelkülettel készülök az adventre. A külsőségek azt jelentik, hogy akár otthon, akár az irodámban az adventre jellemző négygyertyás asztali dísz elkészítését fontosnak tartom. Ezt otthon is megvalósítjuk. Természetesen az adventi időszak a várakozás időszaka, mint mindenki a családomban, én is várom a karácsonyt. Ebben az időszakban szeretem azt, hogy Békéscsabán sokan vannak az utcákon, sétálnak, beszélgetnek, ha jó idő van, és együtt készülnek nagyon sokan a karácsonyra, családtagok, barátok. A vásárlás is fontos része az adventi időszaknak, hiszen a karácsony nem múlhat el ajándékozás nélkül, főleg a gyerekeknek, a fiatal korosztálynak. Mint mindenki, én is készülök ajándékokkal, és ez az idén sem lesz másképpen. Jótékonysággal is készülök az adventi időszakra, jótékonysági koncertet is szervezünk december 12-én a Belvárosi Katolikus Templomban, ahol a döntésünk alapján a csabai Réthy Pál tagkórház gyermekosztálya lesz a kedvezményezett, és más zenei eseményekre is el fogok menni ebben az időszakban. Az advent a zenei élményekkel együtt igazi lelki megtisztulást  hozhat, meg egy kicsit pihentető is, úgyhogy fontosnak tartom ezt az időszakot. Szeretem, készülök rá, és úgy vélem, enélkül szürkébb lenne a karácsonyi készülődés.    

 

- Polgármester Úr, köszönöm szépen a válaszokat és a lehetőséget, hogy eljöhettem!

- Köszönöm szépen, hogy eljöttél és érdeklődtél

Bánfi Bence 9. A