Naptár

Január 2021
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Nyelvi előkészítő

 

Üdvözlöm a Diákokat, akik felkeresték honlapunkat!
Tisztelettel köszöntöm Szüleiket!

Az idegen nyelv tanulása nem lehet cél, csak eszköz.
Ennek a gondolatnak a jegyében indítottuk el a 2004/2005-ös tanévben a nyelvi előkészítős (ismertebb nevén 0. évfolyamos, jelenlegi rövidítéssel 9/Ny) osztályunkat. Az oktatási kormányzat kezdeményezése tette lehetővé a képzés beindítását. A városban elsők között csatlakoztunk ehhez a programhoz.
Fontosnak tartjuk ezt a képzést, bár közhelynek tűnik, de valóban így van, a nyelvismeret nélkülözhetetlen tudás lesz a közeljövőben.

Ennek megfelelően képzeltük el az  ötéves képzés programját is.

Az első év (9/Ny évfolyam) a nyelvre és az informatikára fókuszál. A 13 nyelvi óra (angol vagy német) lehetőséget ad a nyelvi ismeretek bővítésére. A nyelvtanárok mellett anyanyelvi tanár is foglalkozik velük.
A diákok haladó szintről kezdik a nyelvtanulást, így olyan tanu
lók kerülnek be az osztályba, akik az általános iskolában már jó eredményeket értek el a tanult nyelvből. A második idegen nyelv oktatása is megkezdődik ezen az évfolyamon, heti 5 órával (angol-német-olasz).

A sok nyelvi órára való tekintettel három tanár és az anyanyelvi tanár foglalkozik a gyerekekkel.
Ennek köszönhetően a nyelvtanulás nagy egységeit, a különböző készségeket - olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség - más-más tanár fejleszti.
Ezáltal változatosak az órák, több hatás is éri a gyerekeket.

A nyelvtanulás mellett az informatikai ismeretek átadása a másik súlyponti terület. A diákok a gimnáziumban működő ECDL vizsgaközpontban bizonyítványt is kaphatnak az elvégzett modulokról.
A következő években általános gimnáziumi oktatás folyik. Erről részletesebben a négy éves gimnáziumi képzésnél olvashatnak.


Természetesen a nyelvi képzés a későbbiekben is meghatározó. Ezt bizonyítja az alábbi táblázat.

Évfolyam 1. idegen nyelv 2. idegen nyelv
9/Ny évfolyam 13 5
9. évfolyam 5 3
10. évfolyam 5 3
11. évfolyam 3 4
12. évfolyam 3 4

Mit olvashatunk ki ebből a táblázatból?

Az első idegen nyelvből - a magas óraszámnak köszönhetően - 5 év alatt úgy felkészülnek a diákok, hogy a 12. évfolyam végéig nyelvvizsgát, vagy akár emelt szintű érettségi vizsgát is tehetnek. Emellett lehetőségük van a 2. idegen nyelv (angol, német vagy olasz) elsajátítására is. Az itteni óraszámok lehetővé teszik, hogy a diákok a 2. idegen nyelvből is érettségizzenek, és az igazán jók pedig két nyelvvizsgát is szerezhetnek a 12. évfolyam végére.

Iskolánk BME Nyelvvizsga Központ.

Tanáraink nagy számban nyelvvizsgáztató tanárok is. Ez jó alapot jelent arra, hogy a gyerekeket felkészítsék a sikeres nyelvvizsgára. Az már csak érzelmi többlet, hogy a megszokott falak és megismert tanárok előtt vizsgáznak a gyakran izgulós, feszült diákok.


A 9/Ny évfolyam jellegzetessége, hogy ebben a tanévben a matematika és a magyar nyelv képességfejlesztése zajlik, nem pedig konkrét tananyagtartalmakat tanítunk. Az aggodalmaskodók úgy gondolták, hogy ez mekkora veszteség lehet, milyen sokat felejtenek a gyerekek. A gyakorlat egészen mást mutat. Ez az egy év nagyon kedvez a tanulásnak. Ez idő alatt sokat érnek a gyerekek, és a következő évben sokkal könnyebben befogadják a kilencedikes, illetve a későbbi tananyagot. Így jobb eredmények is születnek az érettebb gondolkodásnak köszönhetően, s 19 évesen letisztultabb személyiséggel tekinthetnek a világba.

Örömmel tölt el, hogy ezekbe az osztályokba évről évre kiemelkedőbb tanulmányi eredményű diákokat tudunk felvenni.