Naptár

Október 2017
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Becsöngettek

Erős Vár a mi Istenünk!

Nagy szeretettel köszöntök minden jelenlévőt itt a Kistemplomban, és az iskola tantermeiben. Külön szeretném köszönteni Nagy Zoltán esperes urat és Réth Katalin iskolalelkészünket, akiknek szolgálatát valamennyiünk nevében ezúton is köszönöm.

Szeretném kiemelten is üdvözölni az új osztályfőnököket és tanítókat, Pappné Hüttner Csillát és Katona Ágnest (1.a), Ancsin Erikát és Tóth Erikát (1.b), Lőrincz Juditot (5.a), Botyánszkiné Csobai Elenát (5.b), Szalay Beátát (9.A), Benkőné Petri Szilviát (9.B), Pluhár Andrást (9.C) és Juhász Ágnest (9.Ny/D). Végül, de mindenképpen elsősorban szeretném köszönteni az újonnan érkező diákokat. Az első osztályt 49, a kilencedik osztályt 92 diák kezdi meg a mai napon.

Az elsős diákokat Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter is szeretettel üdvözli, a köszöntő szavak mellé még ajándékot is küldött, egy tornazsákot, amelyre a „Békéscsaba 300” feliratot nyomtatták. Ezúton kérnék a két osztályból egy-egy kis elsőst, hogy vegye át tőlem ezt a tornazsákot.

 

Mint azt a tornazsákokon is láthatjuk, Békéscsaba ebben az évben ünnepli újratelepítésének 300. évfordulóját. Háromszáz évvel ezelőtt városunkban 22 család élt. Sok volt a munka, de kevés az ember. Ezért a messze északi, Túróc és Liptó megyékből szlovák nyelvű, evangélikus hitű telepesek érkeztek, és megkezdték a munkát. Amikor ideértek, először a mostani városháza előtti területen verték fel sátraikat, és elénekelték az Isten nékem erőm, bizodalmam kezdetű dalt, amit az énekeskönyvben a mai napig megtalálhatunk.

Miért pont ezt a dalt énekelték? Mert tele voltak kérdéssel, félelemmel. Jól tettük-e, hogy elindultunk? Jó lesz-e itt nekünk? Jobban fogunk-e itt élni? Erre senki sem tudott nekik választ adni! 

 

Azt hiszem, hogy az itt ülő diákokban ugyanezek a kérdések vetődnek fel! Az elsősök és a kilencedikesek most állnak új iskola előtt, a tizenkettedikesek pedig a felnőtté válás utolsó megállójánál várakoznak. Jó lesz itt? Vajon, nem vallok szégyent? Olyan lesz, mit amire számítok?

Ezekre a kérdésekre mi, akik régóta itt vagyunk a suliban, azt a választ tudjuk adni, hogy lesz jó is, és rossz is! Az is biztos, hogy hasonlóan a várost újraépítő telepesekhez, rátok is sok feladat vár, csak nektek nem egy várost kell felépíteni, hanem saját magatokat, ami lehet, hogy nagyobb feladat. De ne féljetek, lesz, aki segítsen! Itt leszünk mi, tanítók, tanárok, lelkészek és hitoktatók, de a legfontosabb, hogy Isten nékünk erőn és bizodalmunk! Higgyetek Benne, bennünk és magatokban! Az eredmény nem várat magára!

 

A nyári szünetben, amíg mi pihenhettünk, az iskola tovább szépült. A főépületben egy új természettudományos tantermet alakítottunk ki a korábbi kémia labor helyén, amit 47 évvel ezelőtt, 1971-ben adtak át a tanulóknak. Ebben a teremben  korszerű természettudományos kísérleteket végezhetnek el a felső tagozatosok és a gimnazisták. Megújult az Eötvös utcai mosdó, és elkészült a szakgimnázium újabb grafika szaktanterme is. Így a grafikus diákoknak még több lehetőség áll a rendelkezésre  a kibontakozáshoz. 

A 2018/2019-es tanévet a mai napon 404 általános iskolás, 393 gimnazista, 148 művészeti szakgimnáziumba járó, 118 kollégista és 85 óvodás kezdi meg, azaz összesen 1148 tanuló. 

Minden kis- és nagydiáknak, pedagógusnak jó munkát és sok erőt kívánok!

A 2018/2019-es tanévet ezennel megnyitom!