Hírek

Európai díjat kapott Polgár Judit Sakkpalota programja

POLGÁR JUDIT A LEGJOBB EURÓPAI TANANYAG DÍJ (BELMA) KÜLÖNDÍJÁT VETTE ÁT OKTÓBER 14-ÉN FRANKFURTBAN A SAKKPALOTA PEDAGÓGIAI PROGRAM MEGALKOTÁSÁÉRT. A KÖZLEMÉNY SZERINT MAGYARORSZÁGON KÉSZÜLT TANANYAG KORÁBBAN MÉG NEM RÉSZESÜLT EBBEN A MAGAS SZAKMAI ELISMERÉSBEN.
A BELMA DÍJAT MINDEN ÉVBEN EGY NEMZETKÖZI SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ ZSŰRI DÖNTÉSE ALAPJÁN A VILÁG LEGNAGYOBB SZAKMAI ESEMÉNYÉN, A FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁRON ADJÁK ÁT AZ ARRA ÉRDEMES TANANYAGOK KÉSZÍTŐINEK.

 Sajtóirodájának tájékoztatása szerint a tavaly visszavonult 39 éves nemzetközi nagymester - aki 1988-ban és 1990-ben nyert sakkolimpiát a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek - "a zsűri innovatív tananyagnak ítélt különdíját kapta meg".

 A Polgár Judit által kidolgozott vizuális gondolkodás-, és képességfejlesztő, komplex tantárgy integrációs oktatási program 2013-ban a Nemzeti Alaptantervbe is bekerült. Az azóta eltelt két évben országszerte elterjedt az iskolákban, és a határon túli magyarlakta területeken is számos helyen használják.

 "Az információáramlás felgyorsulásával, a digitális korban olyan gyorsan változnak az ismeretek, hogy a lexikális tudás pillanatok alatt elavul, ezért elsősorban a gyerekek gondolkodását, lényeglátását, az ismereteket a változásokból adódó szükségletekhez adaptáló képességét szeretnénk fejleszteni" - idézi a beszámoló Polgár Juditot. Hozzátette: a Sakkpalota Program ezt a célt szolgálja minden olyan iskolában, amelyben figyelmet fordítanak arra, hogy a digitális korba beleszületett gyerekeket már nem lehet a hagyományos módszerekkel tanítani vagy akár egy pillanatra is lekötni a figyelmüket játékosított ismeretátadás nélkül. Nagyon örülök, hogy ezt a
törekvésemet, és a tananyag minőségét a BELMA Díjjal a legrangosabb európai szakértői csoport is elismerte.

Iskolánkban is alkalmazzuk a SAKKPALOTA programot.

b_722_0_0_00_images_cikkek2015_sakkpalota_Polgr_Judittal.JPGsakkpalota2.jpg