Naptár

Október 2018
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
11:00
Evangélikus Nagytemplom
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Dátum :  2018-10-13
14
15
16
17
18
19
10:00
Mokry Sámuel sátor
A békéscsabai evangélikus iskola tíz csapata Kovács Nóra tanárnő szakmai vezetésével készíti a kolbászt. A pedagógusnak volt kitől eltanulnia a kolbászgyúrást, hiszen édesapját, [...]
Dátum :  2018-10-19
20
21
22
23
24
25
Békéscsaba, Szeberényi tér 2.
Dátum :  2018-10-25
26
27
28
29
00:00
Jó pihenést, hasznos feltöltődést kívánunk.
Dátum :  2018-10-29
30
00:00
Jó pihenést, hasznos feltöltődést kívánunk.
Dátum :  2018-10-30
31
00:00
Jó pihenést, hasznos feltöltődést kívánunk.
Dátum :  2018-10-31

Adó 1 % 2018

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

FTH jelveny

Re:formáció 500 – Komplex vetélkedő

Országos III. hely

Egyéves készülődés előzte meg azt a versenyt, melynek döntője szeptember 29-én került megrendezésre. A Re:formáció 500 történelemversenyként indult valamikor 2016 elején, az első forduló után pedig komplex műveltségi vetélkedővé alakult. A kezdetekkor középiskolánkat 2 csapat képviselte, a verseny első fordulója, egy internetes kvíz volt, melyet több száz csapat töltött ki az ország minden tájáról, közülük azonban csak 36 juthatott tovább. Iskolánk egyik csapata egy volt ebből a 36-ból, tagjai: Bohus Viola, Székács Linda, Frankó Gábor, Szathmári Dominik és Tóth Milán, 12.F osztályos tanulók.

makett1


A középdöntő az ország 6 különböző régiójában került megrendezésre, minden régióban 6 csapat mérte össze az erejét, közülük pedig csak az első helyezett juthatott tovább a döntőbe. Számunkra a verseny ezen része Kecskeméten zajlott. A feladatok között szerepelt egy egész könyvnyi történelmi személyiség életrajzának megtanulása, egy makett tervrajzának elkészítése, egy 3 perces színdarab megrendezése Szabó Magda Abigél című művéből, valamint éneklés, disputa, és egy prezentáció készítése. Csapatunk sikeresen vette az elénk gördülő akadályokat, sorra kápráztattuk el a zsűrit, melynek eredményeképpen 40 pont különbségű győzelemmel zártuk a napot, ezzel bebiztosítva a helyünket az országos döntőben az ország legmagasabb pontszámmal végzett csapataként. A döntőt megelőzte egy felkészítő tábor  augusztus végén Bonyhádon, és az a tudat, hogy a tévében fogunk szerepelni, egész nyáron ránk nehezedett. A táborban megismerkedtünk a televíziózás műhelytitkaival, elmélyedtünk a megoldandó feladatokban, szeptembertől pedig gőzerővel kezdtük a felkészülést, hiszen határidőre kellett elkészítenünk a különböző versenyelemeket. A középdöntőben megalkotott makett tervrajzát valósággá kellett tennünk, filmet forgattunk a templomainkról, az iskoláról, dalt írtunk egy már létező énekre, és minden pénteken visszarepültünk az 1940-es évekbeli Árkodra, hogy Vitay Georginák, cukrászok, diakonisszák és a világ terheivel, meg egy makacs serdülő lánnyal küzdő apák legyünk.


Szeptember 28-án reggel izgatottan szálltunk be az iskolabuszba, és indultunk el Budapestre, ahol várt ránk az MTVA székháza, azon belül is egy stúdió, hogy elpróbáljunk mindent a másnapi műsorra. Elsőként érkeztünk és mégis utolsóként távoztunk este fél 10-kor, éhesen és fáradtan, de egyre izgatottabban. Szeptember 29-én reggel fél 8-kor a verseny a makettek bemutatásával indult, majd kezdetét vette a több mint 12 órás felvétel, a rohanás, öltözés, idegeskedés, néha sírás, elkeseredés, majd az új erőre kapás. Magabiztosan vágtunk neki a versenynek, de hamar megtörtünk, mert a zsűrinek – melynek egyik tagja Molnár Ferenc Caramel volt -  pont azok a dolgaink nem tetszettek, amiket mi verhetetlennek tartottunk, ennek ellenére kitartottunk, és a verseny felénél, amikor 3 csapat kiesett, mi nem voltunk köztük. Bonyhádot és Budapestet viszont lehetetlen legyőzni, így a Re:formáció 500 országos komplex műveltségi vetélkedőt  a III. helyen zártuk. Az első csapat nyereménye egy cseh – és németországi utazás lett volna, azonban az utolsó pillanatban Dr.Hafenscher Károly bejelentette, hogy a döntőbe jutott 6 csapat mindegyike részt vehet a kiránduláson, így természetesen mi is.

makett2


Hálásan köszönünk mindent az igazgató úrnak és a tanároknak, akik eltűrték a hiányzásainkat, támogattak és segítettek minket, a segítő tanároknak, akik egy-egy témában adtak jó tanácsokat, Oláh Gábornak, sofőrünknek, akivel megjártuk Kecskemétet, Bonyhádot és Budapestet, és az összes diáktársunknak, akik hajlandóak voltak október elsején leülni a tévé elé, és megnézni minket. A legnagyobb köszönettel azonban a szurkolóinknak tartozunk, akik végig biztattak minket, és tartották bennünk a lelket, akik valamilyen formában mindannyian segítettek nekünk a felkészülésben, és abban, hogy a lehető legjobbak legyünk, őket csak Paluska Krisztina tanárnő volt képes túlszárnyalni, aki nélkül ez az egész nem sikerült volna.


Székács Linda  12.F

Adó 1 % 2018