Naptár

Április 2024
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Luther Márton nyomában

Elsősorban hadd kezdjem mondandómat egy igen fontos dologgal,amihez cikkem is kapcsolódni fog.2017-ben ünnepeljük a Reformáció 500. évfordulóját.Nagy szám,nem igaz?

Ebből kifolyólag a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium számos tanára és tanulója-köztük én is-úgy határozott,hogy buszra száll,és ellátogat Kelet-Németország egy aprócska részére ápr.7 és ápr.11 között és ellátogat azokba a városokba, ahol Luther Márton élt és munkálkodott. Központunk Lipcse volt,innen közelítettük meg a környező városokat. Első célpontunk Weimar , a német kultúra egykori fellegvára volt. A Weimar mellett fekvődombok között a buchenwaldi koncentrációs tábor helyén ma emlékhely van, amely figyelmezteti az odalátogatókat, hogy soha többé háborút!Megrázó élmény volt mindannyiunk számára.

 

Innen Wittenbergbe mentünk,amiről fontos tudni,hogy Békéscsaba testvérvárosa. Lehetőségünk volt bemenni a Luther-házba,illetve két csodaszép templomot néztünk meg, a Városi templomot, , valamint a Vártemplomot, melynek kapujára Luther felszegezte 95 pontját.

Következő napunk Wartburg várában telt,ahol egy idegenvezetőnő segítségével értettük meg valójában,hol is állunk.De ami talán még fontosabb,hogy beléphettünk abba a szobába,ahol Luther Márton lefordította a Bibliát

Másnap Lipcse nevezetességeit szemléltük meg,ahol szintén egy idegenvezető mesélt a történelemről. Híres neveket is megemlített,mint pl:Bach és Wagner. Megcsodálhattuk a Tamás templomot is, amelynek Johann Sebastian Bach hosszú évekig a karnagya volt, s ahol most iskolánk egy köszönő üzenetet hagyott.

Végül sajnos elérkezett a hazaindulás és egy közel tizennégy órás út után fáradtan ugyan,de boldogan szálltunk le a buszról tudván, hogy a mi lábunk milyen gyönyörű német földeken lépdelhetett.

Hrabovszky Regina

 Luther.JPGluther2.JPGluther3.JPG