Naptár

Március 2024
H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

penziranytu logo

ecdl logo

bme-logo

erasplus logo 220

Creactive logo 220

FTH jelveny

Élménybeszámoló

Angoltanárként intenzíven foglalkozom az Erasmus+ program adta lehetőségekkel, azon belül is az ifjúságot érintő kezdeményezések foglalkoztatnak leginkább. A Rajna-parti városban, Düsseldorfban  megrendezett 4 napos europe@DJHT elnevezésű konferencia kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy jobban megismerhessem a németországi ifjúsági szervezetek munkáját és az ezek köré kiépített támogatói rendszert, valamint egy olyan világba is belecsöppenhettem a csaknem 400 nemzetközi ifjúsági szakértő meghívása révén, ami eddig majdhogynem ismeretlen volt számomra. Felemelő érzés volt megtapasztalni azt az elhivatottságot, szeretetet, tudatosságot és szakmaiságot, amit ezek az emberek képviseltek.

A konferencia rendkívül jól átgondolt és változatos programmal várt minden meghívottat és érdeklődőt. Értékes és gondolatébresztő előadásokat és jó gyakorlatokat felvonultató workshopokat látogathattunk, valamint a különféle field visitek (terepen történő szakmai látogatások) segítségével testközelből ismerkedhettünk meg egy-egy NGO működésével. Én személy szerint egy olyan ifjúsági központot látogattam meg, ahol fiatal menekültek befogadásával és a társadalomba való integrálásával foglalkoznak. Itt megmutatták nekünk azt az oktatási segédeszközt, Mobile Shcoolt, aminek a segítségével az utcákon, játszótereken lézengő, iskolába nem járó gyerekeket és fiatalokat próbálják elérni, játékos formában megszólítani és valamilyen szintű tudást átadni nekik.

A találkozó szervezői igyekeztek a lehető legjobbat nyújtani mindenből és rendkívül nagylelkűen gondoskodtak a résztvevőkről. Nem csoda, hogy rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértem haza, de talán amiért a legjobban ajánlani tudnám az ilyen programokon való részvételt az nem más, mint azok a nagyon értékes és spontán szövődő barátságok, amikre ilyen nemzetközi környezetben lehet csak szert tenni.

Régóta terveim között szerepel, hogy nemcsak partnerként, de fogadó intézményként is megpályázzunk egy ifjúsági cserét. Ehhez nagyon fontos, hogy megbízható partnerekre leljünk a színvonalas szervezés és gördülékeny lebonyolítás érdekében. A találkozón erre is lehetőségem nyílt, amit egy nagyon komoly eredménynek tekintek. Az egyikőjükkel hosszasan ötleteltem arról, miként lehetne az iskolám művészeti szakgimnáziumának diákjait bevonni az általa irányított non-profit szervezet életébe. Több potenciális gondolat is megszületett, szóba került a tanulók szakképzési mobilitása és egy stratégiai partnerség kezdeményezése is.

Két héttel a konferencia után az élmény még nagyon friss, a rengeteg információnak, benyomásnak, felvetésnek még érnie és ülepednie kell, viszont ezek azok a dolgok, amik hozzájárultak, még ha aprócska lépésekkel is, annak az útnak a folytatásához, ami egy 2014-es, az új Erasmus+-ról szóló tréningen való részvétellel kezdődött és szerencsére úgy tűnik, hogy sosem fog elhalványodni a jelentősége.

Németh Csilla angoltanár

b_722_0_0_00_images_cikkek2017_NCS1.jpgb_722_0_0_00_images_cikkek2017_NCS2.jpgb_722_0_0_00_images_cikkek2017_NCS3.jpg